Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Sunday, February 20, 2011

Pagi Ahad 20hb Feb 2011


Kak Lily seorang nenek membuat pesanan semalam untuk 50 Karipap Telur, 40 Tembosa, 20 Pulut Gugus dan 1 paket Kuah Laksa Johor beku. Bangun subuh-subuh untuk menyediakan hidangan ini dan semasa gambar diambil semua hidangan ini masih panas. Dalam ertikata Inggeris "Sizzling Hot"...Ini dia gambar yang saya ambil pagi ini....terima kasih Kak Lily.


No comments:

Post a Comment