Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Tuesday, February 8, 2011

Karipap Telur dan Karipap Sadin
Satu lagi hidangan kami ialah Karipap Telur dan Karipap Sadin. Lain dari yang lain, pastri ini merupakan hidangan tradisi negri Johor untuk dihidang diwaktu sarapan pagi atau minum teh petang. Dalam keadaan beku anda boleh mengorengnya sendiri pada bila-bila masa, terutama sekali bila ada tetamu datang dan anda terpaksa menyediakan sesuatu. Senang sahaja, bukak satu paket dan goreng. Enak, sedap dan pasti menyelerakan. Karipap Telur intinya telur dan sayuran dicampur dengan perencahnya. Karipap Sadin mengandungi sadin dan kentang serta juga perencahnya tersendiri. Kedua-duanya berbentuk bulan sabit (half moon). 
 


Karipap Telur, Sadin dan Tepung Bawang semuanya sama serupa berbentuk Bulan Sabit. Yang berbeza hanya intinya. Ini dia Karipap Sadin setelah digoreng
 Inti Karipap Sadin mengandungi campuran kentang dengan sadin. Tidak pedas dan sesuai untuk kanak-kanak. Begitu juga dengan Karipap Telur amat sesuai untuk kanak-kanak juga.No comments:

Post a Comment