Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Tuesday, February 8, 2011

Kuih Puteri Dua Sebilik


Kuih Puteri Dua Sebilik memang sedap dan secukup rasa. Makan satu nak lagi 5...betul! Kalau tak percaya cuba try....:-) Untuk tempahan sila lihat posting senarai harga dalam blog ini.


Santapan DiRaja.....:-)


Cara packing kuih puteri untuk penghantaran






Setelah dibuka balutan daun pisang ini rupanya kuih Puteri Dua Sebilik. Bersih dan nampak menarik. Sedap bila dimakan
    

Dari sudut yang lain....puterinya berwarna merah jambu dgn hijau pucuk pisang...comel!


No comments:

Post a Comment