Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Saturday, February 12, 2011

Kuih Bangkit


Siapa yang tidak kenal dengan Kuih Bangkit orang Melayu kita. Rangup dan sedap. Makan satu pasti tak cukup. Ada orang berkata mereka tidak boleh berhenti makan kuih ini. Saperti biasa kuih kami tidak terlalu manis dan sebelum kami pasarkan kuih-muih kami ianya mesti melalui banyak R & D (Research & Development) Dijual dalam botol kuih ini adalah satu lagi kuih terbaru kami yang segar dan harganya akan ditetapkan sediket masa lagi.


Walaupun retak seribu kuih ini nyata sedap.


Memang bijak orang Melayu dulu-dulu mengolah resepi kuih-kuih yang "simple" saperti ini tetapi ternyata mengasikkan apabila dimakan.

Sebotol mengandungi 50 biji Kuih Bangkit extra sedap ini dijual dengan harga yang amat berpatutan RM11.00 sebotol. Saya menyerankan anda mencuba kuih ini dahulu. Murah tapi tetap sedap!


No comments:

Post a Comment