Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Saturday, February 19, 2011

Kuih Genggang Atau Lebih Dikenali Dengan Nama Kuih LapisKuih Genggang atau lebih dikenali dengan nama rengkasnya sebagai Kuih Lapis banyak terdapat dipasaran. Kami juga tidak terkecuali turut menjual kuih ini. Diadun dengan mengunakan santan kelapa yang tulin, bersih dan tidak dicemari dengan sebarang bahan-bahan yang lain, kuih ini dijual dalam bentuk loyang yang mengandungi 36 potongan sebesar
4cm x 4cm setiap satu potongan. 
 

Rupanya mungkin tidak seberapa tapi jangan terpedaya. Cuba dulu dan rasa.


Kuih orang Melayu kita sedap dimakan.


No comments:

Post a Comment