Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Tuesday, August 30, 2011

Syawal Tiba Bermaaf-maafan Kita

Pada hari lebaran yang mulia ini saya mewakili keluarga KweMwe Enterprise mengucapkan :

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
SEGALA SALAH DAN SILAP KAMI KEPADA ANDA 
YANG MELANGANI HIDANGAN KAMI
MAAF DAN AMPUN KAMI POHONKAN.

SALAM DAN DOA KAMI KEPADA ANDA SEKELIAN
SEMOGA ANDA SEMUA TERPELIHARA, DIBERI KEMULIAAN HIDUP
DAN SENTIASA DIBERKATI ALLAH.  


No comments:

Post a Comment