Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Thursday, August 4, 2011

Hari Keempat Pasar Ramadhan

Disebabkan sesuatu hal yang penting dan berbangkit secara tiba-tiba KweMwe tidak dapat berniaga hari ini. Kepada pengunjung yang mencari kami ditapak perniagaan kami di Seksyen 5, saya minta maaf, insyallah esok kami akan buka saperti biasa.

Kepada semua pembaca "Selamat Menunaikan Ibadah Puasa Hari ini dan berbuka sekejap lagi".

No comments:

Post a Comment