Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Friday, August 19, 2011

Berniaga Hari KeSembilanbelas

Hari ini ada Laksa Johor dan Soto. Puan Afifah telah memesan 100 ketul Tembosa bergoreng, 10 Lopis beku dan 20 Bergedil beku. Karang dia datang ambil digerai. Puan Lin memesan 80 Puteri Dua Sebilik dan besok ada lagi yang membuat tempahan. So jualan luar dari gerai is picking up and I could'nt be happier.



Persediaan untuk Soto.

Deretan paket kosong diatur diatas meja dan sekejap lagi semua bahan-bahan Soto akan dimasukkan, seal dan sedia untuk dijual.

Masa berniaga tadi you all tau sape datang membeli digerai saya. Ajai....banyak jugak dia beli. Bought 3 jenis karipap 5 each and 1 Laksa Johor I think dan saya bekalkan dia 1 kuih Puteri Dua Sebilik bagi dia rasa. Kalau sedap ...he knows where to find us. Aritu masa kat kedai buah-buahan segar saya beratur belakang Amy Search. Tapi saya wat biasa aje....heeeeeee! Buat selambaaaa dok! Happening jugak ek Seksyen 5 ni ye.....hahahahaha! Jual habis sema arini......all the Laksa and Soto. Anih Lopis pulak arini tak abis..so we all eat masa berbuka tadi. Sedaaaaaap!

No comments:

Post a Comment