Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Friday, March 11, 2011

Tart Nenas Tinggal 8 Balang...Cuba dan rasa!

Dari 20 balang Tart Nenas yang dibawa naik dari Johor Baru Ahad lepas yang tinggal hanya 8 balang. Kebanyakan sudah dijual dan alhamdullillah nampaknya sambutan tart teristimewa ini sangat menggalakkan. 50 biji dalam satu balang dengan harga RM30.00 amat murah. Sebiji hanya RM0.60. Ada Tart Nenas dijual dengan harga RM26.00 untuk 36 biji. Ini bermakna harga sebiji adalah RM0.72. Tart ini lebih kecil dan jam nenasnya tidaklah begitu banyak berbanding dengan jam yang terdapat pada tart kami.

Kami akan membawa naik lagi Tart Nenas tetapi harga jualan adalah RM35.00 sebalang untuk bekalan akan datang. Harga sebiji jatuh kepada RM0.70 berbanding dengan RM0.72 yang dijual oleh pembekal lain. Pada yang berminat silalah buat tempahan. Tart Nenas kami memang sedap. Cuba ....dan rasa!

No comments:

Post a Comment