Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Thursday, March 3, 2011

Tak Tau Apa Nama Hidangan ini

Semalam 2 Mac saya ada membuat komen tentang hidangan ini. Rupa-rupanya pulut yang berkukus ini perlu digaul dengan santan dan durian sebelum dimakan. Saya hanya gaul dengan santan sahaja sebab durianya sudah habis saya makan sebelumnya.....hahaha! So macam kata pepatah bahasa Inggeris "Back to the drawing board". Kena cuba sekali lagi.

No comments:

Post a Comment