Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Thursday, March 3, 2011

Masalah Pembekalan Kuih Tart Nenas

Khusus kepada Puan Linda dari D'Rimba Damansara, kami minta maaf kerana tidak dapat memenuhi tempahan Puan untuk 2 balang Kuih Tart Nenas dalam minggu ini disebabkan timbul masalah tentang penghantaran kuih ini dari Johor Baru. Oleh kerana Tart Nenas merupakan salah satu hidangan baru kami, terdapat sediket masalah komunikasi diantara pembekal dengan kami. Saya tidak dapat menghubungi Puan melalui telefon bimbit disebabkan saya terpadam numbor Puan tempoh hari. Sekali lagi harap maaf Puan. Kalau boleh silalah Puan hubungi kami semula. Thanks!

No comments:

Post a Comment