Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Saturday, March 19, 2011

Pagi Sabtu 19 Mac 11.

Pagi ini saya bangun nak hantar kuih kepada orang yang membuat pesanan saya perasan yang cuaca terasa sejuk dan kawasan sekeliling semacam berkabus. Sedap rasa memandu pagi-pagi, kereta pun tak banyak. Setelah habis menghantar kuih saya masih boleh nampak kabus menyelubungi pemandangan saya sedangkan matahari sudah mula kuat.

       Wonder if it is "Fog or Smog".....emmmm!

No comments:

Post a Comment