Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Tuesday, March 8, 2011

Kuih Makmur Dalamnya Kacang


Satu lagi kuih yang akan saya bawa naik dari Johor Baru ialah Kuih Makmur. Diacukan berbentuk kulit kerang kuih ini juga sedap dan tidak terlalu manis. Kalau ingin mencuba...silalah.

Makmur kami besar dan sangat rangup. It simply melts in your mouth.....beautiful! Satu botol mengandungi 50 ketul yang pasti menjilat jari.

No comments:

Post a Comment