Kuih Muih Melayu

Kuih Melayu asli memang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Resepi berzaman mempunyai tarikanya tersendiri dan sepatutnya tidak dibenarkan pupus begitu sahaja. Ianya harus dihidupkan semula dengan membuatnya mengikut cara orang-orang dahulu, setakat mana yang boleh kita ikuti. Kalau dahulunya nenek moyang kita mengunakan arang dan bara dari sabut kelapa sekarang ini kita sudah ada ketuhar (oven), microwave dan electric frier.

Mungkin cara memasaknya berubah mengikut keadaan semasa tetapi resepi, bentuk, penyediaan kuih berzaman ini tidak berubah. Generasi muda seharusnya diberitahu resepi asal kuih muih orang-orang Melayu kita supaya ianya tidak tenggelam dimamah zaman yang tidak kurang dengan kecanggihan kuih-muihnya.

KweMwe Enterprise mengekalkan resepi berzaman dan pada sesiapa yang ingin mencuba hubungilah kami.


Sunday, April 17, 2011

Laksa Laksa.......Laksa Laksa...

Mula semalam lagi saya sudah membuat persiapan untuk memenuhi tempahan sebanyak 42 paket Laksa Johor. Selepas sahaja menghantar semua kuih muih yang dipesan oleh pembeli, saya telah ke Tesco dan Pasar Besar Tmn Tun Dr Ismail untuk membeli semua ramuan yang diperlukan untuk menyediakan Laksa Johor. Bawa semua yang dibeli pulang dan terus saya ke Sg Buloh membeli kotak dan paket plastik untuk mengisi spaghetti, kuah dan semua ramua lain. Pukul 10.00 malam semalam Timun pulak tak cukup, rush ke Giant membeli Timun. Nasib Giant buka lagi. Kerja mengisi ramuan kedalam plastik beg siap pada pukul 11.30 malam, pagi tadi pukul 3.00 subuh dah bangun, panaskan kuah Laksa, celur spaghetti, chapkan dan tunggu sejuk sebelum masukkan dalam plastik beg kuah dan spaghetti. Semua siap pada pukul 6.30 pagi, sempat ambil gambar, susun dalam beg dan pukul 8.00 pagi tepat cabut pergi hantar ke pelanggan.

Pukul 9.30 pagi everything beres, sampai rumah and biasalah...breakfast dengan Laksa Johor. Tak kira berapa kali saya makan Laksa ini.....it is beautiful, it is delicious and absolutely fabulous. Rugi betul kalau you all tak beli.....no joke! Untuk lihat gambar ada dibawah ini.


No comments:

Post a Comment